VESTI

Petar Nikolić – profesor psihologije I UEFA A trener je u ovom veoma poučnom i slikovitom članku objasnio fundamentalnu značaj bavljenja sportom kod dece. 

 

Teško je objasniti trenerima da grupa 10-godišnjaka nije poligon za dokazivanje i da ih rezultat u toj dobi ne čini boljim stručnjacima

Može li uzbuđeno dete tokom utakmice usvojiti informacije koje nisu usvojene tokom treninga?

Zašto uopšte pričamo o tome kako za najmlađe sportiste rezultat nije važan i kako tako možemo stvoriti pobednike?

Kroz osam godina rada uglavnom s najmlađim starosnim kategorijama u fudbalu, upoznao sam mnoge roditelje i trenere. Tvrdim da većini, nikako nije jasno kako zanemarivanje rezultata i naglašavanje uživanja u igri može biti korisno za razvoj sposobnosti u nekom sportu za decu-početnike. Nažalost, svoju pogrešno usmerenu ambiciju prenose na decu koja zbog toga manje uživaju, slabije napreduju i više odustaju od sporta.

Nekakvo staromodno poimanje je da deca trebaju očvrsnuti, da na njih treba vikati da znaju ko je gazda i da trebaju od malena usvajati 'mentalitet pobednika'. To ne postoji! Ako pričamo o sportu s loptom, dete posvećuje otprilike 3/4 svog kapaciteta pažnje na tačnu tehničku izvedbu jer se ona tek uči i daleko je od automatizma. Poređenja radi, tehnički obučen odrasli igrač tek 5 posto kapaciteta pažnje posvećuje tehnici, dok većinu koristi za posmatranje obrane i napada, analizu i izbor strategije. Ima li u tom malom opsegu pažnje mesta za slušanje roditeljskih uputstava sa tribine, za urlanje trenera ili prisećanje tatinih uputstava pre utakmice? Može li uzbuđeno dete tokom utakmice usvojiti informacije koje nisu usvojene tokom treninga, samo zato jer bi trener tako hteo? Ne može.

Decu uglavnom na bavljenje sportom podstiče unutrašnja motivacija. Ona podrazumeva učestvovanje radi ličnog zadovoljstva, radi same aktivnosti, a ne spoljašnje nagrade (pobeda, novac). Istraživanja pokazuju da deca učestvuju u sportu radi uzbuđenja sporta, poboljšanja veština, samog izvođenja veština, ličnog postignuća i druženja s prijateljima. Spoljašnje nagrade ili pobeda u igri manje su važni i zanimljivi. Tako motivisana deca usmerena su na zadatak, a ne na ishod. Ako mi kao treneri ili roditelji (sve češće i mediji) ne intervenišemo, mladi sportisti neće procenjivati svoj nastup kroz rezultat.

Pokušaću Vam dočarati važnost unutrašnje motivacije kroz priču: Čovek je na razne načine pokušavao oterati glasnu decu koja su se redovno igrala kraj njegove kuće – vikao je, pretio, zvao njihove roditelje, ali ništa nije pomoglo. Najzad je pokušao sledeće. Svakom detetu je platio 200 dinara da se vrati da se igra kod njega i naravno svi su se vratili jer su dobili nagradu. Ali, sledećeg dana im je ponudio 150 dinara, a sledećeg samo 50 dinara. Dečaci su postali uznemireni jer su smatrali da njihov povratak vredi više i obavestili su ga da se kod njega više ne vraćaju. Dakle, izgubili su svoju primarnu motivaciju zadovoljstva igrom. Nju je zamenila spoljna motivacija koja nije bila zadovoljena u jednom trenutku i aktivnost je prestala.

Obzirom da mi želimo stvoriti zadovoljne, ali i što uspešnije sportiste, kako će nam ovo pomoći? Ako su deca prirodno željna napredovanju u sportskim veštinama, neće li najbolji napredak ostvariti tako da podstičemo učenje sposobnosti i elemenata za pojedini sport bez naglaska na ishod? Deca će bez straha od neuspeha, jako motivisana napredovanjem u takvom okruženju najviše napredovati. Ako naglasimo rezultat i zanemarimo učenje veština, trenutno ćemo možda dobiti rezultat, ali dugoročno ćemo napraviti manje uspešnog sportistu. Svi suviše ambiciozni roditelji i treneri trebali bi ovo imati na umu. Postoji vreme za učenje i vreme za rezultate. Celu karijeru odrasli sportista će provesti u potrazi za rezultatom. Za to ga možemo pripremiti osiguravajući mu najbolje uslove za učenje ili ga možemo frustrirati pritiskom postignuća od malih nogu, a samim time motoričke i tehničko-taktičke veštine neće biti optimalno usvojene.

Teško je promeniti neke navike. Teško je trenerima koji to ne osećaju objasniti da grupa 10-godišnjaka nije poligon za dokazivanje i da ih rezultat u toj dobi ne čini boljim trenerima. Njihov rezultat je postignuće u seniorskim godinama ili čak još više njihovo sportsko vaspitanje. Roditelji, ako aplauzom nagrađujete samo golove i vrednujete pobede, hendikepirate svog malog sportistu koji se trudi i u porazu i koji bez vas ne bi znao da je poraz neuspeh. Pustite da vaše dete samo postavlja ciljeve za sebe i napredovaće više nego da mu vi postavljate ciljeve i dajete uputstva kako će ih ostvariti. Negujte unutrašnju motivaciju vaših malih sportista kako bi ih dugo zadržali u sportu i kako bi se potrudili ovladati elementima sporta na najbolji način.

Nekada je manje, više i sretnije.

Kontakt informacije

Adresa: Bulevar Vojska Jugoslavije 1, Ćuprija, 35230

Tel: 060 6000 470, 062 276 825

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

PIB: 108546221; Matični broj: 28804059