Fudbal

Fudbalski klub "Mladost"

Igranje fudbala u Jovcu ima dugu tradiciju. Interesovanje za ovaj sport započinje negde oko Drugog svetskog rata. Prvi fudbalski tim formira se 1942. godine, nosi ime FK „Juhor“ i svoje treninge započinje u Dvorici. Odmah nakon toga, iste godine, formira se fudbalski tim i u Jovcu i nosi ime FK „Omladinac“. Pošto nije bilo stalnog igrališta, oni su svoje treninge i utakmice igrali na livadama.
Ovakva situacija trajala je sve do 1944. godine, kada je većina fudbalera jednog i drugog tima mobilisana. Nakon rata, 1945/46. Formira se jedan fudbalski klub za oba sela i on od tada, pa sve do danas nosi ime FK „Mladost“. Ovaj klub dobija svoj stadion 1966. godine, na zemljištu štedno-kreditne zadruge, u blizini kolektivne štale i njega će koristiti generacije mladih fudbalera sve do danas.
FK „Mladost“ je u prošlosti igrao utakmice sa svim poznatijim timovima kako iz okolnih sela (Trešnjevicom, Ostrikovcem), tako i iz gradova (FK „Morava“, FK „Železničar“, FK „Jagodina“…) i beležio dobre i zapažene rezultate. Dugo godina takmičio se u podsaveznoj ligi Svetozarevo, gde su najbolji rezultati, 2. i 4. mesto na tabeli i 2. mesto u Kupu Jugoslavije podavezne lige Svetozarevo, gde u polufinalu pobeđuje ekipu FK „Jagodine“ rezultatom 9:0. Vrhunac svog uspeha, fudbaleri „Mladosti“ zabeležili su 30. jula 1953. godine, kada su na svom stadionu pobedili tim „Partizana“ iz Beograda rezultatom 5-3. U timu „Partizana“ tada su igrali i reprezentativci Jugoslavije: Stjepan Bobek, Zlatko Čajkovski, Miloš Milutinović, Marko Valok, Bruno Belin, Tomislav Kaloperović, Branko Zebec i dr. Sportski uspeh fudbalera iz Jovca pratio je ekonomski, privredni i kulturni uspon sela. U godinama kada selo počinje da se zapostavlja i centar dešavanja postaju gradovi, opada i uspeh u sportu. Uprkos tome, mladi ljudi u Jovcu i danas su zainteresovani za bavljenje sportom, iako se mogućnosti sela da im to pruži svode samo na fudbalski klub. Pored seniorske ekipe, FK „Mladost“ ima i juniorsku ekipu i danas igra u Pomoravskoj okružnoj ligi.

Kontakt informacije

Adresa: Bulevar Vojska Jugoslavije 1, Ćuprija, 35230

Tel: 065 2126348, 062 276 825

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

PIB: 108546221; Matični broj: 28804059